Kaupungit


britannian tasavallan kartta

Britain

Britain on Britannian Tasavallan pääkaupunki ja tunnetun maailman ainoa suurkaupunki. Kaupunki palveli pitkään myös Vanhan Valtakunnan pääkaupunkina, mutta tautiepidemian tyhjennettyä sen kadut se toimi vuosikymmeniä lähinnä rottien ja muiden haittaeläinten asutuksena. Vanhan valtakunnan tuhoutumisen yhteydessä tapahtuneet luonnonmullistukset kuitenkin puhdistivat kaupungin kadut saastasta. Kaupungin jälleenrakentaminen aloitettiin noin satakaksikymmentä vuotta sitten Käärmekaartilaisina tunnettujen palkkasotilaiden toimesta. Valtavat kiviset muurit ja veronkantoa vastaan tarjottu sotilaallinen suojelus houkuttelivat valtakunnan symboliseen pääkaupunkiin suuren sukupolvia jatkuneen uudisasukkaiden tulvan, kokonaisten sukujen ympäri tunnettua maailmaa saapuessa jälleenrakentamaan Britainia mahdollisuuksien ja paremman elämän toivossa.

Nykyään Britain tunnetaan Tasavallan kulttuurin ja edistyksen edelläkävijänä. Tasavaltaa hallitseva kahdeksan hengen Senaatti kokoontuu sen vanhassa kuninkaanlinnassa. Taudeilta ja turmiolta pitkälti säästynyttä Britainin halkovan joen lännen puoleista kaupunginosaa kutsutaan Vanhaksi Kaupungiksi. Sen rakennuksia on entisöity ja korjattu kaupungin kulttuuriperimää kunnioittaen. Alueella sijaitsee paremman väen kauppoja, kulttuurirakennuksia kuten teatteri ja kirjasto, maaherrojen vuokraamia asuntoja, Faisin kirkko, Käärmekaartin kasarmi sekä vilkas tori, jossa tapahtuu valtaosa kaupungin kaupankäynnistä. Joen idän puoleista aluetta puolestaan kutsutaan Uudeksi Kaupungiksi. Se on rakennettu pääasiassa Tasavallan aikaan kaupunkiin saapuneideiden uudisasukkaiden toimesta asuinalueeksi. Kaupunkiin saapuvat uudet asukkaat halusivat rakentaa mahdollisimman lähelle Vanhan Kaupungin aluetta, jonka vuoksi alueen kehityksen alkuaikoina kaupungin hallinto osoitti kehnotuloisimmille saapujille asuinpaikan itäisen rannan lähistöltä. Alue ristittiin kansankielessä Ryysyrannaksi, ja sen perintö elää edelleen alueelle muodostuneessa slummissa, jonka asukkaiden parissa lain sanan kunnioitus on vähintäänkin kyseenalaista.

Jhelom

Ennen Kaaoksen hyökkäystä ja sen tuomia mullistuksia eteläisessä lauhkeassa saaristossa sijaitseva Jhelom oli Vanhan Valtakunnan nopeiten kasvava asutuskeskus. Suojaton ja muuriton kaupunki kuitenkin tyhjeni nopeasti miltei kaikkien evakuoituessa tiedon kriisistä ja saapuvasta uhasta levitessä. Ironista kyllä, kaupungista tapahtunut joukkopako todennäköisesti pelasti sen suuremmalta hyökkäykseltä. Suurin osa rakennuksista autioitui ja jäi rapistumaan tyhjänä. Uuden Valtakunnan aikana hylättyä kaupunkia ovat pitäneet tukikohtanaan lähinnä pienet ryövärijoukkiot. Senaatin päätöksen myötä Jhelomin uudelleenasutus aloitettiin noin kaksikymmentä vuotta sitten, mutta vaikka kaupunki onkin jatkuvasti elpymässä on sen rakennuksista edelleen valtaosa tyhjillään. Vapaa pääsy, heikko vartiointi ja lukuisat hylätyt talot tekevät Jhelomista edelleenkin houkuttelevan paikan merirosvoille, salakuljettajille ja muutoin lain kouraa pakoileville.

Cove

Piskuinen Coven linnoituskaupunki sijaitsee kaukana pohjoisessa lähellä lumirajaa. Sen asukkaita pidetään yleensä pohjoisen meren myrskyjen ja vaarallisen erämaan karaisemina Luonnon muovaaman lahden ympärille rakennettu vuorilinnoitus onnistui vain vaivoin torjumaan Kaaoksen joukkojen piirityksen ja lopullisen hyökkäyksen, mutta lopulta puolustus kuitenkin osoittautui onnistuneeksi. Coven piiritys kesti liki yksitoista kuukautta, ja ruokavarastojen tyrehdyttyä linnoituksessa koettiin suurta nälänhätää, joka johti väkiluvun radikaaliin putoamiseen.

Piirityksen jälkeen Coven linnoittamista jatkettiin entistäkin tarmokkaammin. Yewin kuihtumisen jälkeen linnake jäi ainoaksi merkittäväksi asutuskeskukseksi pohjoisessa, jonka kaupungin asukkaat pian käänsivät edukseen. Coven kauppakaarti perustettiin noin vuonna 290 linnoituksen vakituiseksi sotaväeksi suojelemaan paitsi sen muureja ja asukkaita, myös sen resursseja ja kauppaoikeuksia. Kauppakaarti toimii edelleenkin Coven vartiostona, ja sen komendanttia pidetään linnoituksen tosiasiallisena johtajana, joskin kaupunki on virallisesti vannonut uskollisuutta Britannian Tasavallalle ja kantaa veroa sen hallinnolle. Linnoituksen erityislaatuista asemaa kuvastaa hyvin se, että se on ainoa Tasavaltaan kuuluva asutus, jossa ei ole pysyvää Käärmekaartilaisten vartiostoa.

Skara Brae

Mantereen länsirannalla sijaitseva Skara Braen linnoitettu kaupunki on nykyäänkin monelle mysteeri. Alkujaan maanviljelysyhteiskuntana tunnetuksi tullut asutus houkutteli epätavallisen määrän maageja maaperälleen. Lopulta kaupunki muuttui kokonaisvaltaiseksi magokratiaksi, jossa kansalaisten näennäisestä tasavertaisuudesta huolimatta valtaa pitivät maagikot. Kaaoksen invaasion saapuessa kaupungin kerrotaan sulkeutuneen paitsi kivimuurein myös erilaisin suojaloitsuin. Puolustus osoittautui tehokkaaksi, ja kaupungin uskotaankin säilyneen suuremmitta vaurioitta. Muurien sulkeutuminen tapahtui kuitenkin varoituksetta ja nopeasti, jolloin suuri osa väestöstä ei koskaan saanut suojaa niiden sisäpuolelta.

Mullistusten ja hyökkäysten laannuttua Skara Brae avautui jälleen muulle maailmalle. Se kärsii kuitenkin riipivästä asukaskadosta; vanhat pellot kasvavat rikkakasveja ja hylätyt maatilat ammottavat edelleen tyhjyyttään. Näennäisestä avoimuudestaan huolimatta kaupungissa edelleen asuvat maagit suhtautuvat kylmästi ja epäluuloisesti ulkopuolisiin, eikä monikaan maallikko haaveille sinne muuttamisesta. Maageille tyypilliseen tapaan suurin osa kaupungin asukkaista on sterilisoitunut pitkällisen magialle altistumisen seurauksena, eikä luontaista väestönkasvua juurikaan tapahdu. Skara Braea hallitsee kehnosti julkisuudessa tunnettu Arkkimaagi. Kaupunki kantaa veroa Tasavallan hallinnolle. Tasavallan Käärmekaartilaiset ovat yleinen näky sen kaduilla, joskin paikalllisesti järjestystä ylläpitävät myös Skara Braen omat vapaaehtoiset soturimaagit.

Yew

Yewistä puhuttaessa tarkoitetaan nykyään mantereen luoteisosan aarnimetsiä ja niiden asukkaita. Alueella sijaitsi historiallinen kaupunki, joka kuitenkin alkoi kuihtumaan jo kauan ennen muuta mannerta ravistelleita mullistuksia. Nykyään sankoissa metsissä sijaitsee lähinnä erätupia ja harvoja muutaman rakennuksen asutuksia, joiden asukkaat tulevat toimeen hyödyntäen erämaan anteja, usein vajavaisina paitsi sivistyksestä myös kiinnostuksesta sitä kohtaan.

Trinsic

Trinsicin hiekkakivikaupunki sijaitsee mantereen lauhkealla vyöhykkeellä etelässä. Britainin tautiepidemian jälkeen se vastaanotti suuren määrän uusia asukkaita, ja veti samalla puoleensa myös vihamielisten tahojen huomiota. Vahvojen muurien suojaama kaupunki oli paitsi Kaaoksen manifestaatioiden myös vihamielisten rosvojoukkojen terrorin kohteena liki koko historiansa, ja lopulta sotilaskaupungiksi muuttuneen asukkaina oli lähinnä legendaarisen Trinsicin kaartin uskollisia jäseniä.

Kaupunki autioitui kaupunginosa kerrallaan, ja lopulta Kaaoksen täysimittainen invaasio osoittautui liiaksi sen puolustukselle. Kaupunki säilyi pitkään autioituneena. Tasavalta aloitti Trinsicin takaisinvalloituksen muutama vuosikymmen sitten luovuttamalla sen Faisin papistolle. Papisto ilmoitti pyhittävänsä sen Faisin temppelikaupungiksi, ja perustavansa uudestaan Oikeuden Ritarikunnan valvomaan sen laillista ja henkistä tasapainoa. Faisilaiset pitävät Trinsiciä pyhiinvaelluskohteenaan, ja kaupunki onkin elpynyt ripeästi, joskin faisilaisen estetiikan mukaisesti se onkin melko askeettinen.

El Khatun ja Nujel'm

El Khatun sijaitsee mantereen eteläkärjessä. Se perustettiin noin kaksi vuosisataa sitten Nujel'milaisten uudisraivaajien toimesta, ja säilyi pitkään vain pienenä merenkäynnin tukikohtana aavikolla. Nujel'milaisten alkuperäisen kodin, Nujel'min saaren, levottomuudet kuitenkin hiljalleen kasvattivat siirtokunnan väkilukua vuosisatojen saatossa. Vanhan Valtakunnan aikaan Nujel'm kuului nimellisesti kruunun alaisuuteen, mutta kuninkaan kuoleman jälkeen se saavutti haastamattoman itsenäisyyden. Kaaoksen manifestaationa syntyneet maagiset myrskyt kuitenkin kurittivat kaupunkia rankasti, ja sekavan tilanteen keskellä palatsiin soluttautunut salamurhaaja murhasi paitsi kaupungin viimeisen yhteisesti tunnustetun sulttaanin sekä hänen perillisensä. Nujel'm suistui anarkiaan, jossa keskenään vallasta kiistelevät vaikutusvaltaiset klaanit syyttelivät toisiaan sulttaanin kuolemasta ja pyrkivät haalimaan valtaa itselleen. Klaanien edelleen jatkuvasta vihanpidosta johtuen saarella suhtaudutaan myös ulkopuolisiin epäluuloisesti tai jopa vihamielisesti, ja sitä pidetäänkin laajalti vaarallisena ympäristönä. Tasavallan senaatti pitää aluetta osana valtakuntaa, mutta paikallisten mielestä Britannian hallinto on lähinnä vitsi, eikä Käärmekaartilaisia juuri Nujel'min kaduilla näy.

Kotisaaren klaaneista ja aikaisemmin myös sulttaanin vallasta erilleen kasvaneen El Khatunin siirtokunta kuitenkin säästyi paitsi Kaaoksen tuomilta mullistuksilta myös niitä seuranneilta klaanisodilta. Siirtokunnasta tuli houkutteleva kohde jokaiselle rauhaa etsivälle Nujel'milaiselle, joka lopulta johti sen kukoistukseen muun maailman vielä toipuessa kokemastaan kriisistä. El Khatunissa suurinta valtaa pitää paikallisten palvoman auringonjumala Odisin papisto.

leaf

Sivu päivitetty viimeksi: 06.09.2020