Yleisopas


Kommunikointi

Pelissä kommunikointi on yleensä hahmolla puhumista. Tämä tarkoittaa, että kirjoittamasi teksti näkyy kaikille jotakuinkin kuvaruudussa näkyville ihmisille. Tämän lisäksi on kuitenkin muitakin tapoja saada asiansa muiden tietoon. Näistä yleisin on varmastikin killan sisäinen keskustelu, joka onnistuu kirjoittamalla '\ [asiasi]'. Tämän jälkeen se näkyy kaikilla jotka kuuluvat samaan kiltaan ja ovat hyväksyneet kiltakeskusteluiden kuulemisen (Paperdollin valikosta 'Guild').

Mikäli kokoat ryhmän, voit jutustella siihen kuuluvien kanssa matkankin ylitse. Paperinukesta löytyvä Party Manifest kätkee seuruekohtaiset säädöt, ja sen takaa voi lähettää viestejä myös yksittäisille jäsenille, mutta nopein tapa tavoittaa kaikki kerralla on painaa '/'-nappia ja kirjoittaa asiansa.

Hahmoilla voi myös elehtiä. Vapaamuotoisten eleiden, joita voi suorittaa painamalla ':'-nappia sekä välilyöntiä, lisäksi on joitakin valmiiksi tehtyjä eleitä, joita käytettäessä kuuluu myöskin asiaankuuluva ääni. Lista näistä löytyy .e-komennon takaa.

Muitakin, harvemmin käytettyjä mutta silti olemassaolevia keinoja, ovat kuiskaaminen sekä huutaminen. Kuiskatessa kaikki aivan lähettyvillä olevat näkevät tekstisi sellaisena kuin sen kirjoititkin, mutta väriltään harmaana. Hieman kauempana majailevat huomaavat kuiskaamisen *kuiskii* -eleenä, kauempana majailevien jääden tyystin tietämättömiksi asiasta. Paina ';'-nappia sekä välilyöntiä kuiskataksesi.

Huutamalla saat sanomasi kantamaan kauemmas, liki kaksi kertaa pidemmän matkan kuin tavallinen puhe. Näkökentän ulkopuolelta huudetut tekstit näkyvät ruudun vasemmassa alakulmassa, eikä huutajastakaan ole tällöin tietoa. Huutaminen onnistuu painamalla '!'-nappia ja välilyöntiä.

Yllämainituilla puhetavoilla tuotetun tekstin väriä voi säätää asetuksista. Kullekin löytyy oma värisäätönsä, joita säätämällä voi helpottaa paitsi omaa, myös toisten elämää luettavuutta parantamalla.

Kommunikointikeinot eivät kuitenkaan rajoitu puhumiseen. Lisäksi hahmolla kirjoittaminen on mahdollista. Maailmassa on kirjoja, sekä kirjasto, jossa teokset tavoittavat kohtuullisen yleisön ilman tarvetta tuputtaa niitä kaikille vastaantulijoille. Paikallisia ilmoituksia voi jättää myöskin ilmoitustauluille, joita löytyy kaikista asutetuista paikoista, mutta näiden säilyvyys on huonompi. Ne soveltuvat silti tuotteiden tai taitojen mainostamiseen, joka yleensä ei onnistu kirjastoon kelpuutettavien kirjojen sivuilla.

Poikkeustapauksissa yhteydenottoja voi tulla myöskin henkilökunnalta. Peliruudun vasempaan alakulmaan ilmestyvän viestin lähettäjän kanssa voit keskustella kirjoittamalla '.reply [asiasi]'.


Palaa luetteloon leaf

Sivu päivitetty viimeksi: 02.09.2020