Alkuun pääsy
Ultima Onlinen pelaaminen saattaa alkuun tuntua hankalalta, sillä grafiikoiltaan melko yksinkertaiseksi peliksi se on yllättävän monipuolinen. Hiukan keskittymällä, kokeilemalla ja vaivaa näkemällä pääsee kuitenkin käsiksi pelin ytimeen. Tämä opas pyrkii helpottamaan pelaamisen aloittamisen kynnyksen ylittämistä kertomalla muutamista olennaisista asioista.
Ennen pelaamisen aloittamista
Seurattuasi asennusohjeita ja asennettuasi pelin onnistuneesti, sinun on luotava hahmosi. Kun aloitat pelaamisen, on kuitenkin suositeltavaa lueskella sivuilta löytyviä oppaita hieman. Moni näistä oppaista selventää paljon sellaisia kysymyksiä, joita ensimmäiset pelikerrat saattavat herättää ja joihin ei löydy vastausta tästä oppaasta.
- Rakennukset (listattuna talotyyppejä ja komentoja)
- Roolipelaaminen (roolipelaamista käsittelevä opas)
- Taidot (eri taidot listattuina ylös, klikkailemalla linkkejä tarkemmin saat lisää tietoa selville kyseisestä taidosta)
- Yleinen (yleisiä ohjeita liittyen kauppiaisiin, parantajiin, taitojärjestelmään jne.)
Oma-aloitteisuus on aina plussaa ja asioista itse selvän ottaminen alituisen kyselemisen sijasta on enemmän kuin ihailtavaa, ja useimpiin pienempiinkin kysymyksiin on mahdollista löytää vastaus esimerkiksi foorumilta.
Pelaaminen
Uusi, ympärillä avautuva maailma näyttää varmasti kummalta ensimmäisen kerran sitä katsoessa. Mitä tehdä pelatessa? Pelin maailmasta löytyy paljon kaikenlaista aktiviteettia: luolissa seikkailemista, hirviöiden ja eläinten metsästämistä, käsityöläistoimintaa, taistelemista ja paljon muuta. Mitä tahansa sitten teetkään, muista että tämä on roolipelishardi, ja roolipelaaminen kuuluu olennaisesti asiaan. Jos roolipelaaminen on vieras käsite, kannattaa lukea sivujen roolipelausopas huolella läpi.
Alle on listattu muutamia perusasioita niille, jotka tarvitsevat kipeästi apua alkuun pääsemisessä.
Hahmo
Heti kun olet luonut hahmosi ja saavut valitsemaasi tai ammattikohtaiseen aloituspaikkaan, sinua pyydetään kirjoittamaan hahmollesi profiili, eli lyhyt kuvaus hahmostasi. Hahmokuvauksen tekemiseen on ohjeet täällä.
Hahmosi liikkuu joko hiiren avulla, kun painat oikean painikkeen pohjaan tai vaihtoehtoisesti näppäimistön nuolinäppäimillä. Ovet, portit, arkut ja vastaavat saat avattua kaksoisklikkaamalla niitä hiiren vasemmalla painikkeella. Samaten kaksoisklikkailemalla toimivat myös monet muutkin jutut, kuten soihdut, työkalut, veitset ja niin edelleen. Olennainen osa hahmoasi on Paperdoll, jonka saat auki pelin kuvaruudun yläreunassa olevasta valikosta (valikon sijasta voit myös käyttää pikanäppäintä alt + kirjain, eli esimerkiksi alt + p aukaisee paperdollin). Paperdollista saat esille hahmokuvauksesi myöhempää muokkausta tai lueskelemista varten, partychat-ikkunan, pääset käsiksi inventoryysi repunkuvan kautta ja voit vaihtaa hahmollesi vaatteita. Hahmosi pukeminen, riisuminen, aseistaminen ja muu vastaava tapahtuu siis Paperdollin hahmonkuvan kautta siirtämällä haluamasi vaatteet ja aseet sen päälle. Paperdollissa on myös muita käteviä painikkeita, kuten taitovalikko (skills), war- ja peace-tilojen säätelynappi, uloskirjautumisnappi, status ja options.
Optionsissa on eri lehdyköitä, joita tarkastelemalla voit säätää eri asetukset kohdalleen. Tärkeimpiä kohtia ovat:
- Puheenvärin vaihto silmälehdykästä
- Äänten säätö sopiviksi torvikuvaisesta lehdykästä
- Fontin vaihto UO-symbolista
- Pathfinding -ominaisuuden otto pois käytöstä hiirivälilehdeltä, ärsyttävä ominaisuus jota tulee vahingossa käytettyä kun ei pitäisi
- Bindien säätö nuolenkuvasta
Maailma
Pelimaailmassa on useita kaupunkeja, joista muutamasta on muodostunut pelaajien suosimat keskukset. Selkeästi vilkkain sekä turvallisin kaupunki on tällä hetkellä Britainin kaupunki, jonne hahmon luonnin jälkeen päätyykin. Kaupunkeja löytyy ympäri maailmaa ja kaupungista toiseen kulkemiseen on monia eri tapoja. Jalkaisin teitä pitkin kulkeminen on aina hitaampaa kuin ratsun kanssa ja matkan varrella voi vaania ties mitä hirviöitä etenemistä estämässä. Yleisinä kuljetusvälineinä toimivat kaupunkien satamista löytyvät laivayhteydet, joista niiden sijainnista riippuen pääsee tiettyihin kaupunkeihin. Useimmissa kaupungeissa on vartiointi, mikä estää hirviöiden ja rikollisten riehumisen niissä. Jos henkeäsi uhataan, hakeudu siis pikimmiten vartijoiden lähettyville ja huuda apua, ”vartijat” on käypä avunhuuto tähän. Kaupunkien lisäksi pelin maailmasta löytyy monia muita paikkoja: metsiä hirviöineen, vaarallisia luolastoja, teitä kuljettavaksi ja meriä seilattavaksi. Miksi siis turhaan jäädä kaupunkeihin istuksimaan, kun koko erämaa odottaa sinua?
Tavarat
Voit kantaa mukanasi tavaroita Inventoryssa. Se on niin sanottu selkäreppusi, joka aukeaa ylävalikosta tai klikkailemalla Paperdollissa olevaa repunkuvaa. Voit siirtää esineitä maasta inventoryysi hiiren vasemman painikkeen avulla, ja samalla tavalla inventorysta pois maahan, roskikseen, hahmosi päälle tai minne ikinä mielit. Kaikki tavarat eivät kuitenkaan maasta lähde irti, tätä ei siis tarvitse ihmetellä. Ota huomioon, että tavarasi eivät ole parhaimmassa tallessa selkärepussasi. Sieltä ne voidaan helposti varastaa ja jos hahmosi sattuu kupsahtamaan jossain vaiheessa, jäävät tavarat hahmosi ruumiiseen kunnes haet ne sieltä takaisin tai joku muu ehtii ennen sinua – poikkeuksena sinisellä tekstillä merkityt siunatut tavarat, jotka eivät jää ruumiiseen kuollessasi, vaan pysyvät sinulla mukana koko ajan. Inventoryysi mahtuu vain tietty määrä tavaraa: se, miten voimakas olet, määrää sen miten raskaan taakan jaksat kantaa ilman että voimasi ehtyvät liian nopeasti.
Parempi turvasäilö tavaroillesi on pankkilokero, jonka saat avattua huhuilemalla Pankkiiri-nimisille ukkeleille ”pankki”. Tähänkään säilöön ei mahdu kaikkea, ja jos tavaraa alkaa kertyä liikaa, on fiksuinta hankkia oma talo arkkitehdiltä tai ostaa sellainen kaupungista.
NPCt
NPCt, eli non-player characterit ovat tekoälyn ohjaamia otuksia tai ihmishahmoja. Tällaisia ovat mm. hirviöt, eläimet ja kaupungeista löytyvät kauppiaat ja vartijat. NPCt eivät ole tekoälynsä johdosta parasta mahdollista juttuseuraa, vaikka joihinkin sutkautuksiin jotain saattaisivatkin vastata. Vartijat hoitavat kaupunkien vartioimisen ja lahtaavat kaikki vaarallisekseen toteamat otukset, kauppiailta voit ostaa ja myydä tavaroita ja pankkiirit huolehtivat tallelokerostasi. NPC-hahmoilta voit myös kysellä kauppiaan sijaintia. ”Mistä löytyy pankkiiri” kertoo mistä suunnasta sellaisen löytää, jos lähellä on.
Taidot
Hahmon taidot voi valita osittain aloittaessa. Lisäksi sinun on myös mahdollista ostaa uusia taitoja vanhojen seuraksi kauppiailta maksua vastaan.
Mieti tarkkaan mitkä taidot otat hahmollesi, niitä ei voi olla rajattomasti. Tietyt taidot kohentavat toisten taitojen toimintaa, toisista ei taas ole mitään hyötyä toisilleen. Maagin on järkevää opetella älykkyydenarviointia ja soturin on luonnollisesti osattava taktikoida ja kyettävä parantamaan itseään taistelussa. Suunnittelemalla tarkasti jo alkuun mitkä taidot sinun hahmosi saattaisi tarvita, säästyt paljolta vaivalta ja myöhemmin eteesi ei tule sitä ikävää tilannetta, kun tarvitsisit kipeästi jotain taitoa ja huomaat taitocappisi olevan ihan täynnä. Taidot kehittyvät niitä käyttäessä ja mitä pidemmälle taitosi kehittyy, sitä hankalemmaksi sen nostaminen tulee. Avuksi taitojen nostamiseen ja oman pään säästämiseksi on mahdollista nauhoittaa makroja, jotka hoitavat taidon nostamisen puolestasi tai vaihtoehtoisesti painelevat valittuja nappeja. Muista kuitenkin, että afk-makroaminen, eli makroaminen silloin kun et ole tietokoneen äärellä on kiellettyä. Lisää afk-makroamisesta täällä. Taitojen nostaminen ei suinkaan ole se tärkein asia pelissä. Lue taitoja käsittelevä opas tutustuaksesi eri ominaisuuksiin paremmin.
Raha
Miten sitä pärjäisikään ilman rahaa? Rahalla saat ostettua monia hyödyllisiä tarvikkeita, kuten parempia aseita, vaatteita, panssareita, maagin työhön tarvittavia yrttejä ja vaikka mitä muuta tarpeellista. Hirviöitä tappamalla ja niiden ruumiissa olevat arvoesineet (etenkin jalokivet) ja hilut talteen noukkimalla voit kartuttaa kukkarosi saldoa, tai vaihtoehtoisesti voit nikkaroida ja myydä eteenpäin esineitä niille kauppiaille, jotka sattuvat olemaan halukkaita noita ostamaan. Kerjääminen ja varastaminen ovat myös eräitä tapoja elantonsa hankkimiseen, mutta toki rahan tienaamiseen on monia muitakin konsteja.
Rikollisuus
Kuten oikeassakin elämässä, myös pelin maailmassa voi saada rikollisen statuksen tehtyään tuhmia. Pelaajana voit omata kolme erilaista statusta: viaton (oletuksena sininen nimimerkki), rikollinen (harmaa nimimerkki) ja lainsuojaton (punainen nimimerkki). Viattoman statuksen omatessasi voit huoleti liikkua kaupungeissa, mutta jos olet suorittanut jonkin rikollisen teon ja nimimerkkisi on vaihtunut harmaaksi, käyvät kaupungin vartijat armotta kimppuusi. Rikollinen teko on esimerkiksi viattoman kimppuun käyminen, tämän tappaminen, ruumiin pilkkominen tai sen tyhjentäminen tavaroista. Myös varastamisesta ja etenkin siinä epäonnistumisesta saa kriminaalin statuksen. Tämän statuksen omatessasi muut pelaajat voivat hyökätä kimppuusi tulematta itse kriminaaleiksi. Ajan kuluessa, riippuen rikkeesi vakavuudesta, harmaa nimimerkkisi palautuu takaisin siniseksi. Lainsuojattoman statuksen taasen saa tapettuasi niin paljon ihmisiä, että murder count on ylittynyt tai roolipelillisistä syistä. Lue lisää lainsuojattomista täältä.
Suhtautuminen muihin pelaajiin
Pelissä on mahdollista kommunikoida myös muiden hahmojen kanssa, ja tämä on enemmän kuin suositeltavaa. Ystävät ovat pelissä tuki ja turva yhtä lailla kuin oikeassakin elämässä, ja tietenkin tätä mukaa karttuu myös vihamiehiä. Harvapa hahmo pitkälle pötkii ilman ystäviä - voisi suoraan sanoa, että menestymisen avain pelaamisessa onkin ystävyyssuhteiden solmiminen muiden hahmojen kanssa.. Ryhmässä metsästäminen, taisteleminen ja yhteisten seikkailujen etsiminen on entistä hauskempaa isolla porukalla. Ystäviltä saat luonnollisesti halvemmalla hyötytarvikkeita ja jos ryhmässä haluaa entistä vankemman tiimityöskentelyn saada aikaiseksi ja yhteinen periaate on eteenpäin ajamassa, voi perustaa oman killankin. Osa pelaajien hahmoista ei suinkaan tule heti toivottamaan hyvää päivää tai tekemään tuttavuutta kanssasi. Päin vastoin, jotkut hahmot saattavat olla suorastaan vihamielisiä ja hyökätä kimppuusi, ellet pidä varaasi. Kaupungin alueella, vartijoiden lähettyvillä olet turvassa niin verenhimoisilta hirviöiltä kuin lainsuojattomilta, mutta liikkuessasi korvessa olet alttiina monenlaisille hyökkäyksille.
Lopuksi
Ongelmatilanteissa kannattaa kysyä apua ylläpidolta. Neuvonantajat vastailevat mielellään esittämiisi kysymyksiin koskien pelaamista, olivat ne miten tyhmiä tahansa, joten ei tarvitse pelätä nolatuksi tulemista. Myös muilta pelaajilta voi kysellä neuvoja – ei kuitenkaan lähdetä huutelemaan mitään pelissä, vaan esimerkiksi Discord on nopein ja helpoin tapa saada vastaus kysymyksiisi. Lähetyssanoiksi pelaamiselle voisi asettaa, että virheiden kautta oppii parhaiten. Kaikki ei välttämättä luonnistu ensimmäisellä yrittämisellä, mutta kunhan kärsivällisyyttä löytyy, melkein kaikki on mahdollista.